31 Ağustos 2010 Salı

Kimler Geldi Kimler Geçti-Altyapıdan Yetişenler

Okan sağolsun,Fenerbahçe altyapısına bir ışık tuttu.
"Fenerbahçe'de son 10 yılda sadece 3 oyuncu" gibi atmasyon gazete haberleri de altyapıdan A takıma yükselen oyuncular ile ilgili bilgileri derlememi sağladı.

Sayıları az mıdır çok mudur ? Kaç maç oynamışlar, şimdi ne yapıyorlar ? Çoğunu meraklı futbolseverlerden biri olarak göz ucuyla takip etmiştim.

Fenerbahçe çoğundan faydalanmayı becerememiştir.İlk yıllarında kiralık olarak gittikleri kulüplerden (takip edilmişler midir bilinmez) daha sonra dönememişler ve uzun Anadolu yolculukları yapmışlardır.A takımıyla lig maçına çıkmış olanların bir listesini çıkarttım,eksik kalmadığını umut ediyorum.

Buyrun kısa öyküleri:

Gökhan Bozkaya (1981 doğumlu-forvet) Fenerbahçe'de 99-00 sezonunda 7 maçta forma giymiş,1 de gol atmış.Hızlı bir oyuncu olduğunu hatırlıyorum.Fenerbahçe'de oynadığı dönemde 4 kez U-19 milli olmuş.Fenerbahçe ondan bir daha yararlan(a)mamış !ANADOLU ÜSKÜDAR,SİVAS, ANTALYA, ESKİŞEHİR,MALATYA, GİRESUN'da oynamış.Halen Kocaelispor'un oyuncusu olarak gözüküyor.


Ömer Karabacak (1979-defans) Fenerbahçe'nin Şampiyon Paf takımı kaptanı.1998-99'de 2 kere,1999-00'de 10 kere,2000-01'de 4 kere olmak üzere 16 kez Fenerbahçe formasını çoğunlukla sağ bek olarak giymiş.2000-01 yılında Ankara'daki Gençlerbirliği maçında yenen golün faturası ona kesilmiş ve kadroda yer bulamamış. Ömer de bu listdeki bir çok oyuncu gibi Fenerbahçe'de oyandığı dönemde defalarca U-18 milli takımında da oynamış.Fenerbahçe'den ayrılınca işler yolunda gitmemiş.ERZURUM,GENÇLERBİRLİĞ,BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE,SARIYER,TEPECİKSPOR formalarını giymiş ve 2009'da futbolu bırakmış.

Oğuz Dağlaroğlu(1979-kaleci) Fenerbahçeli bir ailenin 3.kuşak temsilcisi olarak 1999-00 ve 2002-03 sezonları arasında 17 kez Fenerbahçe kalesini korumuş.2000-01 sezonundaki Galatasaray maçında kaleye geçer geçmez Hagi'nin serbest vuruşunu kurtarması hala gözlerimizin önündedir.U-21 ve U-18'de 1'er,U-17'de 5 kez  milli formayı giymiş. Fenerbahçe'den ayrılınca Oğuz sırasıyla İSTANBUL, DİYARBAKIR, SİVAS, GAZİANTEP,URFA,KARTAL formalarını giymiş.Halen TAVŞANLI LİNYİTSPOR'un oyuncusudur.

Efe İnanç (1980-Orta saha/defans) 1999-00 sezonunda 2 defa Fenerbahçe formasını giyen Efe İnanç takımdan ayrılınca sırasıyla İZMİRSPOR,DİYARBAKIR formalarını giymiştir .Halen BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE'nin takım kaptanı.Fenerbahçe'ye gol atmışlığı bile var !

Mehmet Ayaz (1982 Forvet,Orta saha) Fenerbahçe paf takımının Galatasaray paf takını 2-0 yendiği maçta 2 gol atınca "yeni golcü /yeni umut" diye anılan Mehmet Ayaz  1999-00 sezonunda A takımda 2 defa forma giymiş.U21-U20-U19-U18-U17 -U16 milli takımlarına toplam 65 defa çağırılmış.Fenerbahçe ondan yararlanmayınca SAKARYA-KARTAL,KAYSERİ,ERCİYES, BOLU, KONYA'da forma giymiş.Meraklı futbolseverler ikinci ligden Süper lige giden yolda  oynadığı takımlarda kritik goller attığını hatırlarlar.Halen Erciyesspor'un oyuncusudur.

Güvenç Özkan (1982 Sol kanat/sol bek) 1999-99 szonunda 2 ,1999-00 sezounda 6 defa olmak üzere toplam 8 defa Ligde forma giymiş.Teknik ve başarılı bir oyuncu olduğunu hatırlıyorum.O da Fenerbahçe sonrası uzun bir yolculuk yapanlardan.GAZİANTEP,BATMAN,KOCAELİ, MARMARİS,HATAY, YALOVA,KARTAL formalarını giyen Güvenç şu anda profesyonel olarak futbol oynamıyor.Hayal meyal bir sakatlık geçirdiğini de hatırlıyorum...

Ali Turan (1983-Defans) 1999-99 sezonunun son maçında Fenerbahçe A takımında oynamış.Ancak Futbol federasyonuna göre Fenerbahçe ile yolu kesişmemiş gözüküyor ! Fenerbahçe'den sonra KAYSERİ ,ERCİYES'de forma giymiş ve U-21 milli takımına 13 kez çağırılmış.Geçene sezon ortasında bavulunu toplayıp Florya'ya gelerek  Galatasaray'ın oyuncusu olmuş.Detay ama saçlarını topuz yapmasına hastayım !

Murat Bölükbaş (1980-forvet) 1998-99 sezonunda Fenerbahçe'de 2 maç oynayıp 2 gol atınca "Fenerbahçe'nin Hakan Şükür'ü mü ?" sorusu gelmişti.Herkes bir anda onu konuşurken ve bir sonraki sezon Moldovan'ın ilk 3 maçta cezalı olup oynamayacağı düşünülünce "ne güzel fırsat eline geçti" denilirken Murat anlaşılmaz bir kararla Fenerbahçe'den ayrılmış ve Trabzonspor'a transfer olmuştu (galiba Fenerbahçe profesyonel sözleşme yapmayı unutmuştu ve o da bu açığı(!) değerlendirmişti )Tahminen bügün dahi hayatının en büyük hatası olarak bu kararını gösterebilir.Trabzonspor'dan sonra SEBAT,ADANA,SAKARYA, ELAZIĞ, BOLU, ALTAY, OF,KARABÜK,İSKENDERUN DEMİRÇELİK formalarını giymiş. Say desen bu 9 takımı kendi de sayamaz herhalde ! Şimdi Çorumspor forması giyiyor.

Erhan Uyaroğlu (1982-sol kanat) 2000-01 sezonunda bir defa A takımda 4 dakika oynamış .Sonrasında ALTINORDU,TURGUTLU,SARIYER,GÖZTEPE'de oynamış.Bazen küçük bir an için ömür bile verilir...




Bilal Kısa (1983,Sol kanat/forvet) 2002-03 sezonunda Tamer Güney'in forma şansı verdiği isimlerden.Sadece 1 kez A takımda 5 dakika oynamış.Fenerbahçe'den ayırldıktan sonra U-21,A2 ve A milli olmuş.Oynadığı külüpler : İZMİRSPOR,ANTALYA, MALATYA, ANKARASPOR , ANKARAGÜCÜ.Halen Karşıyaka'da oynuyor.Süratli ve yetenekli bir oyuncu olmasına rağmen çeşitli sakatlıklardan dolayı sürekli oynama şansı olmadığını da ekleyelim.

Fahri Tatan (1983,Orta saha) Fenerbahçe 2002-03 sezounda 5 defa A takımda oynamış.Fenerbahçe'de oyandığı dönemde defalarca U-15,U16,U-17,U-18,U-19,U-20 Milli takımlarında da oynamışt.Hatır gönül ilişikleri çerçevesinde Fenerbahçe'den Rize'ye bedava gönderilmişti. RİZE, BEŞİKTAŞ ,KONYA, DENİZLİ,ESKİŞEHİR'de oynadığı takımlar.Fenerbahçe sonrasında U-21 ve A milli olmuş.İlginçtir,şu anda hiç bir takımda oynamıyor gözüküyor.

Erman Yıldırım (1983,defans) 2002-03'de 3 defa A takımda oynamış .O üç maçtan birini tanesini gün gelip torunlarına anlatacak ama onlar inanmayacaklarO maç 6-0'lık Galatasaray maçı ! Fenerbahçe'de oyandığı dönemde 47 defa U-20,U-19,U-17,U-16,U-15 milli takımlarına çağırılmış.Fenerbahçe'den sonra ANTALYA,MARDİN,ADANA DEMİR,GÜNGÖREN'de oynamış ve halen AKHİSAR BELEDİYE'nin oyuncusu.Fenerbahçe'nin kadrosunda kalsaydı Yasin Çakmak,Önder Turacı,İlhan Eker,Bekir İrtegün'den daha aşağı ne yapabilirdi diye bu yazıyı okuyanlar gibi ben de soruyorum.
 
Can Arat (1984,defans) 2002-03 ile 2008-09 arasında 20 defa A takım formasını giymiş.Toplam 33 defa Milli formaya çağırılmış, A Milli takımd da oynamış ,CL ön elemesinde gol tamış ,iyi niyetli ancak yetenekleri kısıtlı bir futbolcumuzdu.Karşıyaka ve Sivas'da kiralık oynayıp takıma dönmüştür ve kiralık gidip dönen nadir oyunculardandır.Halen İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un oyuncusudur.

Kerim Zengin (1985 ,forvet/sağ açık/sağ bek) .2006-2007 sezoununda 8 kez A takımda oyanmış.Şampiyon ligi ön elemesinde D.Kiev'e güzel bir golü var.Cemil Turan'ın tavsiyesi ile alınmış.Forvetlikten sağ bekliğe geçmiş. 61 defa çeşitli kademede milli takımlara çağırılmış.BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE,ANTALYASPOR'da oynamış ve şu anda Karabükspor'da forma giyiyor.

Kerim ,Zico dönemindeki sakatlığı olmasa Fenerbahçe'de daha uzun forma şansı bulurdu.Çok yetenekli,yumuşak bilekli , süratli taraftarın da sevdiği bir isimdi.

"Yazık oldu" listesinde Olcan ile ilk iki sıraya koyarım.Niye kiralanmamıştır da satılmıştır sorusuna cevap bulmak güç...


Olcan Adın (1985,Orta saha) 2003-04'de 2 defa,2005-06'de 3 defa ,2006-07'de 2 defa A takımla lig maçına çıkmış.Yani toplamda 7 maç .Halbuki onlarca maça çıkmış gibi aklımızda.Yetenekli,hırslı ,gerekli şansı bulamayan isimlerden.51 defa çeşitli kademelerde milli takıma çağırılmış.Fenerbahçe'den sonra ANTALYA,KARŞIYAKA'da oynamış.Halen de Gaziantepspor'da oynuyor.

"Satmak yerine kiralasak daha akılcı olmaz mıydı ?" sorusunu Olcan için de sanal alemde soralım bakalım...

Gürhan Gürsoy (1987,Orta saha) 2005-2009 arası sadece 9 defa A takımda oynamış.Halbuki aynı Olcan gibi defalarca oynamış gibi aklımızda.Adanaspor'da 16 yaşında ligde oynayarak "1.ligde oynamış en genç oyuncu" ünvanını almış.77 kere milli takımlara çağırılmış.CV'si harika...Gürhan'ın Fenerbahçe'den kiralık gittiği Sivas'da Galatasaray'a attığı gol Deivid'in Trabzon'a attığı gol ile aynı dakikalardaydı ve şampiyonlukta pay sahibi olmuştu !Antalyaspor'da da kiralık oynadı.Şu anda hiç bir takımda oynamıyor.
 
Recep Biler (1981,Kaleci) 18 defa Fenerbahçe A takımında lig maçına çıkmış.9 defa U-21 ve U20 kadrosuna davet edilmiş.2003-04'deki Trabzonspor maçında sonra heyecandan konuşamaması hala akıllarda.KARŞIYAKA,HACETTEPE,GAZİANTEP 'de oynamış.Halen Manisaspor'un oyuncusudur.İyi niyetli ancak yetenekleri kısıtlı bir kaleci olarak hafızamızda kalacak.
 
Volkan Babacan (1988,kaleci) Fenerbahçe kalesini 6 lig maçında korumuş.Türkiye kupası finalinde de kaleyi korumasa belki Aragones 1 yıl daha kalırdı ! 101 defa milli formaya davet edilmiş,Dünya U-17 finallerinde oynamış bir kaleci.Her daim hakkına çok olumlu ,kalecilik yeteneklerini öven yazılar okuduk ancak iyi oynadığı bir lig/kupa maçını göremedik.İstanbulspor'da kiralık oynayıp dönen Volkan şimdi de Kayserispor'a kiralık gitti.

Serkan Özsoy (1978,defans) Fenerbahçe'de 44 defa A takımda oynamış ve 1 gol atmıştır.Fenerbahçe sonrasında uzun bir yolculuğa çıkan oyunculardan.TRABZON,MALATYA,MANİSA,GAZİANTEP, DİYARBAKIR,BOLU,SAKARYA formalarını giymiş.Halen Kartalspor'da oynuyor.Johnson ekolünden "topu kıranlardan" olduğundan gidişi kimsyei fazla üzmemişti diye hatırlyorum.
 
Semih Şentürk (1983,forvet) Fenerbahçe A takım formasını  ilk defa 2000-01 yılında giymiş.Sayı olarak değil ama süre olarak Fenerbahçe'de en uzun süre oynayan oyunculardan. 143 defa A takım formasını giymiş 46 gol atmış,Fenerbahçe'nin kurşuna askeri.110 defa milli takıma çağırılmış.Halen hem milli takımda hem Fenerbahçe'de olan tek isim !
 
Sonuç. Altyapıdan oyuncu yetiştirmek ile karpuz yetiştirmek arasında benzerlikler var ama farklar daha fazla !

Mert ve Okan'ın yolu açık olsun.

4 yorum:

  1. Ortasahanın ortası diye inlediğimiz için Olcan ve Gürhan'a parantez açacağım sadece. Olcan'ın kendi yaş grubunda oynadığı futbolu A takımı formasıyla bulduğu kısıtlı dakikalarda sergileyemediğini düşünenlerdenim. Okan'ın Manisa maçında gösterdiği özgüveni onda hiç görememiştim "Olmayacak" bir futbolcu izlenimi bırakmıştır bende, potansiyelli ama o potansiyeli dolduramayacak bir oyuncu. Gürhan ise benim bildiğim hep "...takımdan ayrı çalıştı..." yoksa onbirimize girmeye daha yakın bir isimdi. Şu anda hiçbir takımda oynamıyorsa gerçekten, müzmin sakatlığı ona futbolu bıraktırmış olabilir.

    YanıtlaSil
  2. "Gürhan'ın Fenerbahçe'den kiralık gittiği Sivas'da Galatasaray'a attığı gol Deivid'in Trabzon'a attığı gol ile aynı dakikalardaydı"

    Hepsinden bağımsız, o anları hatırlamak güzel oldu.. :)

    YanıtlaSil
  3. Kasımpasa'da oynayan kaleci Murat Sahin altyapıdandı sanırım.
    Bir de 2000-2001 sezonunda ;siirt-jetpa kupa macında oynayan Adem vardı.

    YanıtlaSil
  4. Lig maçlarını aldığım için Adem yok.
    Ancak Murat Şahin,Mustafa Katip konularında mesajlar geldi.1998 sonrasına bakmıştım ama biraz daha geri gidip onları ve mehmet dilber,öner canbolat,özkan koçtürk(CL'nde oynamıştı!),Kerem Şenel'i de ekleyebilirim.

    YanıtlaSil