12 Mart 2012 Pazartesi

Derbi Tesadüfleri(!) Sever

Galatasaray Başkanı Ünal Aysal "Fenerbahçe’nin kendilerine karşı Kadıköy’deki üstünlüğünün bir gelenek değil tesadüf olduğunu" söylemiş...

Başkan olayın sadece Kadıköy kısmına değinmiş...

Bir de Galatasaraylı yönetici-yorumcu-taraftarlarda şöyle bir yaklaşım var "Ezeli rekabette önceden sonuç belli olmaz .Ancak son yıllarda Fenerbahçe biraz daha şanslı ,biraz daha üstün gözüküyor " Sonuç önceden belli olmaz kısmına yürekten katılıyoruz.Ancak o "son yıllar" bölümüne takılmış durumdayım...Son yıllar derken son 2 yıl mı ,son 4 yıl mı yoksa daha mı fazla ?

Önce son yıllar konusuna bakalım.

Lig Maçlarında son yıllar (!)

1959'dan bu yana oynanan lig maçlarında ilk galibiyet Galatasaray'dan gelmiş ve maçı 1-0 kazanan Galatasaray galibiyet sayısında da 1-0 öne geçmiş.

Galatasaraylı dostlarımıza iyi bir haberim var.1969-70 sezonuna kadar da zaman zaman  galibiyet sayıları eşitlense hatta Fenerbahçe'nin öne geçtiği dönemler olsa da çoğunlukla Galatasaray galibiyet sayısıında Fenerbahçe'nin önünde gitmiş !

1970-71 sezonunda Sarı Kanaryalar İnönü stadında Galatasaray'ı Yılmaz Şen ve Ogün Altıparmak'ın golleriyle 2-1 yenerken galibiyet sayısında da Galatasaray'ı geçmişler.

Jilet lakaplı Yılmaz Şen'i rahmetle anıyoruz
Yani o son yıllardaki üstünlük 1971'den başlıyor !
41 yıl !
41 yıldır galibiyet sayısında Fenerbahçe Galatasaray'ın önünde.
Galatasaray hiç mi yakalamamış Fenerbahçe'yi ?
Yakalamaz olur mu 1990-91'de galibiyet sayısı eşitlenmiş !
Tarihin garip cilvesi olarak o sezon sonunda Tanju Fenerbahçe'ye gelmiş ve sonra ilk lig maçında ASY'e gidip 2 gol atmıştı ya.Hah işte o maçtan bugüne 20 yıldır bir daha eşitlik olmamış...

Galibiyet sayılarında da durum 44'e 30 olduğuna göre bu "son yıllar" kavramı uzayacağa benziyor.

Not: Bu yazıyı okuma zahmetine katlanan GS'lı dostlarımız bu noktaya kadar söylememişlerse biz söyleyelim GS'ın UEFA kupası var !

Şimdi bir başka görüş daha var.
Efendim niye sadece lig maçları sayılıyor,kupa ,özel maç hepsi sayılsın !
Kabul.Öyle yaparsak da yine sihirli rakam 1971 !
O yıldan beri Fenerbahçe yine tüm maçlarda galibiyet sayısında üstün !

Kadıköy

Son yıllar kavramına netlik kazandırdığımıza göre gelelim sayın Aysal'ın "Kadıköy'deki üstünlüğün bir gelenek değil tesadüf olduğu" sözüne.
2000-01 Ali Güneş'in golü

Kadıköy'de oynanan Fenerbahçe-Galatasaray arasındaki son 11 lig maçına bakarsak Fenerbahçe 10 defa galip gelmiş 1 maçta berabere bitmiş.Galatasaray'ın galibiyeti yok .Fenerbahçe 27 Gol atmış 5 gol yemiş !

Bizim oğlana -ellerinizden öper 5,5 yaşında,seneye ilkokula gitme durumu var-  sordum  "hep Fenerbahçe kazanmış baba" dedi."Ünal Amca'dan iyi mi bileceksin" diye tam iki tane patlatıyordum,hanım araya girdi...Son yıllarda(!) saygı da kalmadı...

Cüneyt Kaşeler'in güzel sözüyle bitirelim :
"Galatasaray'a  karşı  alınan galibiyeti değerli kılan yine Galatasaray' dır"

1 yorum: